Jak parzyć kawę inaczej?

autor Agnieszka Lipińska
137 x czytano

Kawa to ulubiony napój większości Polaków. Czarne jak smoła aromatyczne espresso, słodka, idealnie komponująca się z deserami cafe latte, czy cappucino z kremową pianką – możliwości jest wiele. Wszystko zależy od upodobań kawosza. Ale niezależnie od tego jaki wariant wybierzesz musisz pamiętać o jednym: podstawą każdego napoju jest idealnie zaparzona kawa! Chcesz wiedzieć jak uzyskać mocny, aromatyczny kawowy napar nie wydając przy tym fortuny na drogi ekspres? Przeczytaj nasz artykuł!

Dlaczego warto parzyć kawę inaczej?

Powodów można wymienić bardzo dużo. Przede wszystkim alternatywne metody parzenia kawy to oszczędność czasu i energii. Włączenie ogromnego ekspressu dla przygotowanie jednego malutkiego espresso nie jest dobrym pomysłem! Poza tym, dzięki takim metodom uzyskasz kawę bardziej aromatyczną i intensywną w smaku.

O ile oczywiście dobrze ją zaparzysz! A pomogą ci w tym profesjonalne akcesoria do alternatywnych metod parzenia kawy (np. www.beanbrothers.pl/alternatywne_metody.html), które możesz nabyć m.in.: w internecie. Warto po nie sięgnąć, aby móc cieszyć się wybornym smakiem i aromatem profesjonalnie przygotowanej kawy.

Kawiarka – czy to dobry wybór?

Kawiarki lub jak kto woli, kafetierki, kupresy i makinetki., to małe ciśnieniowe czajniki, które od prawie 90 lat cieszą się dużą popularnością wśród fanów kawy. I trudno się temu dziwić, skoro to niepozorne urządzenie pozwala na wyczarowania aromatycznej kawy o intensywnym i wielowymiarowym smaku. Oczywiście jeśli przy jaj zaparzaniu będziesz przestrzegać kilku podstawowych zasad.

Po pierwsze woda, jakiej używasz do przygotowania kawy musi być miękka i nie gotowana. Kolejnym istotnym elementem jest ilość wody. Nie może ona przekraczać dolnej krawędzi zawora bezpieczeństwa. Zakryty nie będzie chronił urządzenia, przed zbyt dużym ciśnieniem, które może je zniszczyć.

I na koniec to co najważniejsze, czyli kawa. Ważne, aby wsypaną do zbiorniczka dobrze wyrównać i szczelnie zakręcić wieczko! Pamiętaj również o tym, aby nie przegotować kawy! Gdy tylko usłyszysz charakterystyczne bulgotanie natychmiast zdejmij urządzanie z kuchenki! Wtedy otrzymasz idealny, aromatyczny napój o wyrazistym smaku.

nalewanie kawy do filiżanki

Zaparzacz – alternatywa dla zabieganych?

Uwielbiasz aromatyczną kawę ale nie masz zbyt wiele czasu na jej przyrządzenie? Koniecznie zaopatrz się w zaparzacz! To funkcjonalne i proste w użyciu urządzenie pozwoli ci na przygotowanie pysznego napoju, w którym nie będą pływać niepotrzebne fusy.

Zaparzacz składa się z cylindra, obudowy z rączką i przykrywki z tłokiem. Cały proces przygotowywania aromatycznego napoju w tym urządzeniu jest bardzo prosty. Wystarczy, że weźmiesz grubo zmieloną kawę oraz świeżo zagotowaną wodę, w proporcji 100 ml wody na jedną dużą łyżkę kawy. Wsypaną kawę zalej połową przewidzianej objętości wody.

Odczekaj minutę i przemieszaj kawę. Następnie dolej resztę wody i odczekaj trzy minuty. Powolnym jednostajnym ruchem opuść tłok na dno naczynia, dzięki temu oddzielisz fusy od klarownej kawy i będziesz mógł się cieszyć pysznym i aromatycznym napojem.

zaparzacz do kawy

Chcesz poznać nową metodę parzenia kawy? Wypróbuj Aeropress!

Czym jest to coraz bardziej popularne na naszym rynku urządzenie? Działa na zasadzie strzykawki. Zmieloną kawę zalewasz w urządzeniu wodą, a następnie przeciskasz przez papierowy, bądź metalowy filtr, który pozwoli ci pozbyć się fusów. Uzyskać pyszny napój z aeopressa możesz na dwa sposoby.

Metoda tradycyjna polega na zakręceniu sitka z papierowym filtrem na cylindrze przelaniu go wodą i ustawieniu na naczyniu do którego będziesz przeciskać kawę. Kiedy już zmontujesz urządzenie wsyp do niego zmieloną kawę i zalej ją niewielką ilością wody (około 50 ml). Odczekaj 30 sekund i dolej resztę wody, w ilości, mniej więcej, 200 ml. Odczekaj kolejne 60-120 sekund. Po upływie tego czasu załóż tłok na cylinder i powoli, jednostajnym ruchem przeciśnij kawę do filiżanki do momentu, aż usłyszysz charakterystyczny syk. To znak, że twoja kawa jest już gotowa.

Metoda odwrócona pozwala na uzyskanie trochę innych cech kawy niż w opisanej przez nas wcześniej metodzie tradycyjnej. Na czym ona polega? Tłoczek włóż do cylindra i wsyp kawę do urządzenia. Następnie zalej ją niewielką ilością wody, poczekaj chwilę, dolej resztę wody i znowu odczekaj chwilę. Załóż na Aeropress sitko z papierowym filtrem do wody i przełóż urządzenie do naczynia, w którym będziesz wyciskać kawę. Następnie powolnym, jednostajnym ruchem przeciskaj kawę do momentu, aż usłyszysz charakterystyczny syk powietrza. Pyszna kawa gotowa! To który sposób wybierasz?

podobne tematycznie

zostaw komentarz