Długie słoneczne dni, upały i wakacje odeszły w zapomnienie. Rok szkolny rozpoczął się na dobre, a wraz z nim jesień. Czasami – typowo polska, złota, czasami – zimna i nieprzyjemna. Dla tych jednak, którzy uwielbiają spędzać czas w kuchni, to przede wszystkim moment na… przygotowywanie różnego rodzaju przetworów.

Owocowe, warzywne, przygotowywane z grzybów… możliwości jest wiele. Wszystko zależy od tego, co lubisz Ty i Twoja rodzina i gdzie zaprowadzi Cię wyobraźnia. Wbrew pozorom – przygotowanie przetworów – nie tylko tych, które zamkniesz do słoika – jest proste. Wymaga jedynie czasu i cierpliwości. Oto kilka ciekawych pomysłów, które warto wykorzystać.

Słoik z dżemem

Dynia – królowa jesieni

Rządzi niepodzielnie, a w Polsce z roku na rok staje się coraz popularniejsza. Uwielbiamy kremy z dyni, czy też dynię w risotto. Ale przecież można z niej stworzyć magiczne potrawy, które zamkniemy w słoiku – tak, by towarzyszyły nam również poza sezonem. I to zarówno na słodko, jak i na ostro. Dynia marynowana w occie, z odrobiną cukru i imbiru stanie się idealnym dodatkiem do dań kuchni chińskiej oraz tych z drobiu. Gdy do octu dodasz cynamon, goździki i większą ilość cukru, uzyskasz bardziej korzenny i wyrazisty smak – taką dynię wykorzystasz jako przekąskę na stół biesiadny czy element koreczków. Możesz również pójść o krok dalej i przyrządzić pyszny, pomarańczowy dżem z dyni Hokkaido lub aromatyczną konfiturę, na przykład z dodatkiem idealnie pasujących gruszek. Niepowtarzalny, pomarańczowy kolor i smak „z pazurem” zauroczy zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Grzybowe kompozycje

Jeśli jesień, to grzyby. I choć sezon na ich zbiory powoli dobiega do końca – a w tym roku był obfity – to na tworzenie przetworów wciąż masz odrobinę czasu. Zamarynuj podgrzybki, opieńki czy maślaki – łącząc je z zalewą octową i cebulą. A jeśli zdążyłaś już ususzyć tegoroczne zbiory i masz więcej, niż potrzebujesz – możesz je wykorzystać do przyrządzenia ekstraktu grzybowego. Namocz je w dużej ilości wody i długo gotuj – aż do uzyskania ciemnego, gęstego sosu. Następnie wystarczy go dosolić, przecedzić i zamknąć w butelce. Tak uzyskany ekstrakt wzmocni każdy sos grzybowy, zupę czy potrawy duszone – nadając im „leśny” aromat. Warto!

Moc zaklęta w owocach

Jeśli jesień, to przede wszystkim śliwki, gruszki i… jabłka. I to te ostatnie są najpopularniejsze. Chętnie sięgamy po nie zarówno, by po prostu schrupać je na surowo, ale także, by przyrządzić coś smacznego. Jabłkowe powidła z dodatkiem cynamonu i imbiru? A może pokrojone w kosteczkę jabłuszka, podsmażone z cukrem i cynamonem oraz odrobiną cytryny – idealne do zimowej szarlotki? Możliwości jest wiele!

Nie zapominaj też o sokach jabłkowych. Jeśli masz w domu sokowirówkę, lub – jeszcze lepiej – prasę do tłoczenia, zadbaj, by sok z jabłek stał się jednym z dodatków do jesiennych potraw. A jeśli chcesz zaoszczędzić czas i – co najważniejsze – cieszyć się smakiem najlepszych jesiennych jabłek przez cały rok, sięgnij po soki tłoczone np. z oferty na Hortex.pl. 100% soku wytłoczonego z jabłek – w wersji „solo” lub z dodatkiem aromatycznej czarnej porzeczki czy egzotycznego mango to wyśmienity smak i duża dawka witaminy C – na wyciągnięcie ręki w każdej chwili.

Gdy chodzi o jesienne przepisy – przetwory i soki to podstawa. Korzystaj z nich, ciesząc się niepowtarzalnym aromatem, nie tylko o tej porze roku!