Urodziłaś dziecko i zadecydowałaś o karmieniu piersią? Musisz zadbać o właściwy sposób odżywiania – tak, by dostarczane produkty nie zaszkodziły dziecku. Jak więc ułożyć jadłospis, który będzie smaczny dla mamy i dobry dla malucha?

W okresie karmienia piersią nie ma miejsca na stosowanie diet odchudzających pozwalających zgubić kilogramy pozostałe po ciąży. Z drugiej strony nie ma potrzeby wprowadzania tzw. diety eliminacyjnej. Tak naprawdę możesz jeść wszystko (ale z umiarem), pod warunkiem uważnego obserwowania reakcji dziecka na spożywane produkty. Niektóre z nich (np. cytrusy, czekolada, pomidory) mogą wywoływać reakcje alergiczne.

Chcesz karmić piersią? O tym pamiętaj

Jeśli zdecydowałaś się na karmienie piersią, twój codzienny jadłospis powinien być wzbogacony o dodatkowe 500 kcal w pierwszym półroczu i 400 kcal w drugim półroczu życia maluszka. Istotne znaczenie ma jednak to, by posiłki były skomponowane we właściwy sposób.

Pamiętaj także, by jeść częściej mniejsze porcje. Rozdzielenie całego zapotrzebowania energetycznego na 5-6 posiłków sprawi, że utrzymasz sylwetkę w ryzach. Unikniesz zgubnego w skutkach podjadania.

Dodatkowe informacje o tym jak stymulować karmienie piersią znajdziesz tu: https://www.bebiklub.pl/zywienie-dziecka/karmienie-piersia/jak-stymulowac-laktacje.

Uśmiętnięty niemowlak na kocyku

Postaw na różnorodność jadłospisu

Monotonne menu nie jest wskazane z co najmniej trzech powodów. Po pierwsze, spożywanie tych samych posiłków dzień w dzień bardzo szybko się znudzi. Po drugie, tzw. monodieta dostarcza tylko określone grupy składników odżywczych, co może doprowadzić do niedoborów żywieniowych u ciebie.

Jeśli karmisz piersią i chcesz, by laktacja się utrzymała, postaw na zróżnicowaną dietę. Zadbaj, by w codziennym menu pojawiła się odpowiednia ilość białka, tłuszczów i węglowodanów – zgodnie z zapotrzebowaniem matki karmiącej. Wybieraj przy tym wartościowe źródła składników odżywczych, by zostały one w pełni wykorzystane przez organizm.

W twojej codziennej diecie powinny pojawić się takie produkty spożywcze jak:

  • mleko i przetwory mleczne – to cenne źródło wapnia;
  • chude mięso – dostarcza sporą ilość łatwo przyswajalnego białka;
  • tłuste ryby – są źródłem wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • orzechy, warzywa strączkowe – dostarczające cenne kwasy tłuszczowe oraz błonnik pokarmowy;
  • papryka, natka pietruszki – to źródło witaminy C ułatwiającej wchłanianie żelaza.

Mówiąc o zdrowej diecie, należy pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów. Najlepsza będzie woda niegazowana – staraj się wypijać średnio 1,5-2 l dziennie za każdym razem, gdy odczujesz pragnienie. Wskazane są również herbatki ziołowe, które przyczyniają się do pobudzenia laktacji.

Czego powinna unikać mama karmiąca piersią?

Wyeliminuj produkty i potrawy potencjalnej szkodliwe dla ciebie i maluszka. Zrezygnuj z alkoholu (piwo, wbrew panującym mitom, nie pobudza laktacji), unikaj surowego mięsa, ryb i jaj, aby zmniejszyć ryzyko zatrucia pokarmowego. Dla lepszego samopoczucia nie spożywaj przetworzonej żywności i ciężkostrawnych potraw.